Sri Lanka – uczta dla zmysłów

 

Żaden chyba kraj nie miał w ciągu dziejów tylu przeróżnych nazw i określeń, jak właśnie Cejlon. Poeci dają mu piękne miano Wyspy Perłowej, powszechnie określa się go jako Rajską Wyspę.
Anna Klubówna, „Cejlon”

 


Dziś Cejlon jest wyspą, a Sri Lanka krajem. Przez wieki ten niewielki skrawek lądu był łakomym kąskiem dla sąsiednich Indii i oddalonych o tysiące mil morskich spragnionych świata europejskich kolonialistów, którzy przybywali po cynamon, szafiry i herbatę. Choć dzieje wyspy są burzliwe, to jednak jej mieszkańcy pozostali ludźmi otwartego serca. Historia zahartowała ich walecznego ducha, umocniła też miłość do swojego miejsca na Ziemi. My przemierzymy tę wyspę wzdłuż jej historii i tradycji, a także wszerz jej zielonych zakątków.

 


Nasycimy wszystkie nasze zmysły! Ponieważ Sri Lanka to krajobrazy – nieskończoność oceanu, równiny porośnięte dżunglą i góry przykryte falującą zielenią herbacianych krzewów. Lanka to ludzie ubrani w sari, sarongi i togi całej palety kolorów. To zapach cynamonu, goździków, kadzideł i bryzy znad oceanu oraz smak obłędnie słodkiej herbaty z mlekiem i cukrem czy piekielnie ostrej lankijskiej chili. Dźwięki Sri Lanki to gwar ulicy, śpiewy wiernych w świątyniach, bębny i odgłosy dzikich zwierząt, a jej dotyk to dłonie ajurwedyjskich masażystów wcierających łagodzące olejki w naszą skórę, muśnięcia wilgotnego powietrza oraz prażącego słońca.

  • TERMIN: marzec 2019
  • GRUPA: 6-10 osób

ZAPISZ SIĘ



Nazwa wyprawy: Sri Lanka



Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów związanych z Zapisem.
Chcę otrzymywać informacje o spotkaniach z podróżnikami, artykułach dotyczących odpowiedzialnego podróżowania i wiele innych oraz w pierwszej kolejności informacje o zapisach na Wyprawy i Fotoekspedycje.