Blog

Doświadczenia,
które mają znaczenie.

Scrolluj w dół
  • Majowie Tzutujil z Gwatemali– ceremonia Temazcal

    Czas czytania: 2min.

    Majowie Tzutujil mieszkają w zachodniej części jeziora Atitlan. Żyją w kilku wioskach – San Juan, San Pedro, a nieliczna część z nich w miasteczku San Atitlan. Ceremonia Temazcal jest otwierana przez Ceremonię Ognia, podczas której przywołuje się kierunki świata i Naguale, znaki majańskie.

  • Wśród Majów w Gwatemali – kobieca strona mocy

    Czas czytania: 3min.

    Dla nas wyprawa jeszcze na dobre się nie rozpoczęła. Jednak Renata Sabela (Koper) już jest wśród Majów w Gwatemali i daje nam się przez chwilę porozmawiać, kiedy korzysta z Internetu w hotelowym biurze. Przesyła zdjęcia, które mnie zachwycają i przenoszą w całkiem inny świat, choć nie ruszyłam się na krok sprzed monitora. Aż trudno nie […]

  • Heinrich Harrer i siedem lat w Tybecie– inspirują nas

    Czas czytania: 4min.

    Heinrich Harrer w przedmowie do swojej książki „Siedem lat w Tybecie” pisze: Wszelkie marzenia życia rodzą się w młodości… Już jako dziecko o wiele bardziej ekscytowałem się czynami bohaterów naszych czasów, niż szkolną wiedzą. 
Mężczyźni, którzy wyruszali badać nieznane kraje lub, znosząc trudy i wyrzeczenia, obierali za cel zmierzenie swych sił w zawodach sportowych… Zdobywcy […]

  • rytuał Temazcal może zacząć się na długo przed rzeczywistym znalezieniem się w domu gorących kamieni. Ważne są bowiem intencje i potrzeby, z którymi przychodzimy na majańską saunę

    Temazcal – uzdrawiająca sauna Majów

    Czas czytania: 2min.

    Temazcal oznacza w języku nahuatl “dom z gorącymi kamieniami”. Gorące kamienie polewane są specjalnym ziołowym naparem, który roztacza aromatyczną, gorącą parę. Otacza nas cisza przerywana jedynie sykiem zetknięcia się tych dwóch substancji, a ciemność rozświetla hipnotyzujący żar.

  • Wegetariańska zupa krem z czarną fasolą -smaki Gwatemali

    Czas czytania: 2min.

    Wegetariańska zupa krem z czarną fasolą to potrawa z Gwatemali, gdzie wiosna, zawsze wiosna. Tymczasem u nas z pogodą bywa różnie i „podróżnie”, a skoro mowa o podróżach to idealny moment, by zaprezentować Wam przepis na aromatyczną zupę.

  • Ceremonia Ognia – tradycje Majów

    Czas czytania: 2min.

    Ceremonia Ognia jest najważniejszą praktyką w tradycji Majów, a święty ogień to nie tylko potężne lekarstwo – posiada także moc zapominania wszystkiego, co dotychczas przeżyliśmy i pozwala na symboliczne, ponowne narodziny. Daje szansę, by porzucić to, co dłużej nie będzie już potrzebne i zmówić modlitwę o pomyślność na nowo obranej drodze.   Majańska Ceremonia Ognia […]

  • Tradycje Majów z Gwatemali – Tata znaczy Nauczyciel

    Czas czytania: 3min.

    Tata Victor rzadko czyta maile. Na wzgórzach otaczających miasto Gwatemala być może sygnał nie jest wystarczająco mocny, co zmusza go, by pół godziny podróżować do centrum. Być może powód jest zupełnie inny.  

  • Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli – Gwatemala

    Czas czytania: 2min.

    Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli to gwatemalski dodatek do placków, pieczywa i ryżu, choć świetnie sprawdzi się również jako dip do chrupiących przekąsek. A nasza propozycja to smaczne połączenie pasty z bezglutenowymi naleśnikami.

  • In Lak’ech Ala K’in – pradawna mądrość Majów

    Czas czytania: 2min.

    Pradawna mądrość Majów objawia się w ich życiu codziennym, a In Lak’ech Ala K’in jest tego żywym dowodem. Ja jestem Tobą, Ty jesteś mną – to powitanie, lecz w tych słowach kryje się znacznie więcej, niż tylko życzenie sobie nawzajem dobrego, pomyślnego dnia. W tradycji majańskiej słowa te wyrażają głęboki szacunek dla każdej spotkanej istoty […]

  • Tortilla meksykańska – przepis

    Czas czytania: 3min.

    Tortilla meksykańska z mąki kukurydzianej to placek wegański i bez glutenu, zatem świetna alternatywa dla klasycznych naleśników. Przepisów jest sporo, ale my proponujemy Wam najprostszy, dający się jednocześnie modyfikować w zależności od gustów i wymagań potraw.   Trudno sobie wyobrazić kulinarną tradycję Meksyku bez tortilli. Meksykanie jedzą ją na ciepło z dodatkiem warzyw, z sosami […]