Blog

Doświadczenia,
które mają znaczenie.

Scrolluj w dół
  • Tradycje Majów z Gwatemali – Tata znaczy Nauczyciel

    Czas czytania: 3min.

    Tata Victor rzadko czyta maile. Na wzgórzach otaczających miasto Gwatemala być może sygnał nie jest wystarczająco mocny, co zmusza go, by pół godziny podróżować do centrum. Być może powód jest zupełnie inny.  

  • Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli – Gwatemala

    Czas czytania: 2min.

    Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli to gwatemalski dodatek do placków, pieczywa i ryżu, choć świetnie sprawdzi się również jako dip do chrupiących przekąsek. A nasza propozycja to smaczne połączenie pasty z bezglutenowymi naleśnikami.

  • In Lak’ech Ala K’in – pradawna mądrość Majów

    Czas czytania: 2min.

    Pradawna mądrość Majów objawia się w ich życiu codziennym, a In Lak’ech Ala K’in jest tego żywym dowodem. Ja jestem Tobą, Ty jesteś mną – to powitanie, lecz w tych słowach kryje się znacznie więcej, niż tylko życzenie sobie nawzajem dobrego, pomyślnego dnia. W tradycji majańskiej słowa te wyrażają głęboki szacunek dla każdej spotkanej istoty […]

  • Tortilla meksykańska – przepis

    Czas czytania: 3min.

    Tortilla meksykańska z mąki kukurydzianej to placek wegański i bez glutenu, zatem świetna alternatywa dla klasycznych naleśników. Przepisów jest sporo, ale my proponujemy Wam najprostszy, dający się jednocześnie modyfikować w zależności od gustów i wymagań potraw.   Trudno sobie wyobrazić kulinarną tradycję Meksyku bez tortilli. Meksykanie jedzą ją na ciepło z dodatkiem warzyw, z sosami […]