Kuchnie świata. Tortilla meksykańska – przepis
Renata Sabela
RedaktorkaWłaścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Renata Sabela
Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.
Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.
Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.
Tortilla meksykańska z mąki kukurydzianej to placek wegański i bez glutenu, zatem świetna alternatywa dla klasycznych naleśników. Przepisów jest sporo, ale my proponujemy Wam najprostszy, dający się jednocześnie modyfikować w zależności od gustów i wymagań potraw.
Trudno sobie wyobrazić kulinarną tradycję Meksyku bez tortilli. Meksykanie jedzą ją na ciepło z dodatkiem warzyw, z sosami i pastami (z tym z pastą z czarnej fasoli) albo na zimno.
Do przygotowania placka potrzebna jest mąka kukurydziana wytwarzana w procesie nixtamalizacji, podczas którego kukurydzę moczy się w wodzie z dodatkiem wapna lub potasu. Masa harina, czyli mąka której potrzebujemy, powstaje po wypłukaniu kukurydzy, ręcznym oddzieleniu łupinek od ziarna, osuszeniu na słońcu i zmieleniu na jasną masę zwaną nixtamal. To dlatego kolorem tradycyjna tortilla przypomina wnętrze pszennego chleba – niestety do jej przygotowania nie nadaje się żółta mąka kukurydziana, którą najczęściej można kupić w sklepach. Po masa harinę musimy wysłać Was do sklepów internetowych lub stacjonarnych stoisk z produktami kuchni świata, kilogram zapłacicie około 15 złotych.
Składniki:
- 240 g mąki
- 260 ml ciepłej wody
- sól
Przygotowanie:
Połącz składniki i wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz gładką i elastyczną masę. Powinno to zająć około 4 minut. Z ciasta uformuj kulę i starannie zabezpiecz miskę folią spożywczą, pozostaw ciasto na 40 minut, by mąka wchłonęła całą wodę, ale nie wysychała. Po tym czasie uformuj kuleczki wielkości piłek golfowych i również zabezpiecz folią przed wysychaniem. Wałkując kolejne placki możesz wyczuć różnicę w elastyczności ciasta – jeśli zacznie być zbyt kruche zwilż palce wodą przed wałkowaniem i ponownie uformuj kulkę wilgotnymi dłońmi – to powinno wystarczyć. Placki mają być cienkie, do wykrawania używałam miseczki o średnicy 15 centymetrów. Ciasto nie będzie się przyklejać do stolnicy jeśli do wałkowania użyjesz folii spożywczej – umieść je po prostu pomiędzy dwoma jej arkuszami.
-
Renata Sabela
RedaktorkaWłaścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Renata Sabela
Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.
Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.
Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.