Co zjeść w Macedonii? 10 przysmaków kuchni macedońskiej
Hanna Zaborska
RedaktorkaMarketing managerka. Czuwa nad realizacją strategii contentowej. W podróżach ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody.
Hanna Zaborska
Marketing managerka. Czuwa nad realizacją strategii contentowej. W podróżach ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody.
Specjalizuje się w content marketingu – od strategii po dystrybucję. Dba o to, aby treści były przyjazne odbiorcom i robotom Google. A przy tym, poszerzały świadomość odpowiedzialnych podróży.
W podróżowaniu ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody. Inspiruje ją czerpanie z różnorodności. Dlatego zawodowo łączy zainteresowanie antropologią kulturową i społeczną odpowiedzialnością biznesu.
Ostoja spokoju i konkretu. Po pracy wspiera projekty związane ze zdrowiem kobiet. Ciągnie ją do natury, sztuki i głębokich rozmów. W pracy też, dlatego pokochała Soul Travel od pierwszego wejrzenia.
Kuchnia bałkańska to wystarczający powód, aby udać się w te rejony. Nie tylko Gruzja czy Czarnogóra kuszą podróżników lokalną kuchnią. Macedonia Północna to znacznie mniej turystyczny zakątek Bałkanów, wciąż odwiedzany przez nielicznych. Tymczasem broni się wielokulturową tradycją widoczną także w mnogości potraw. Udaj się w kulinarną podróż do kraju słońca, wina i pereł.
Macedonia Północna – wielokulturowy tygiel Bałkanów
Wśród ponad 2 milionów mieszkańców Macedonii Północnej nie brakuje przedstawicieli mniejszości narodowych. Prym wiodą Albańczycy. W latach 90., po wyzwoleniu się z reżimu, wyemigrowali licznie do krajów ościennych i Włoch. Stanowią aż 25% mieszkańców całej Macedonii. Jako mniejszość narodowa Albańczycy mają własne szkoły, miejsce w parlamencie, tabliczki z nazwami miast w swoim języku i poszanowanie ich islamskiego wyznania.
W Skopje – stolicy Macedonii – mieszkają też Turcy. Ostali się na tych terenach po podbojach osmańskich wraz z Serbami i Macedończykami jeszcze z czasów istnienia Jugosławii.
Całkiem dobrze mają się też Romowie w Macedonii. Romska dzielnica w Skopje, zwana Szutką, rządzi się własnymi prawami.
Ten swoisty miks kulturowy znalazł swoje odzwierciedlenie w kuchni macedońskiej. To kulinarna perełka na mapie Bałkanów!
Kuchnia Macedonii, czyli prostota i smak
Macedońska kuchnia słynie ze swojej prostoty i smaku. Wbrew pozorom to nie tylko mięso, ale również dojrzewające w pełnym słońcu warzywa – zwłaszcza mięsiste, aromatyczne pomidory i bakłażany. W menu Północnej Macedonii mieszają się smaki Półwyspu Bałkańskiego i Turcji. To swobodna i wyjątkowa w smaku interpretacja wpływów greckich, włoskich, tureckich i bułgarskich.
Znajdziesz tu potrawy, które w podobnej formie zjesz w innych krajach tego regionu. Wszystko jest bardzo smakowite i niejednokrotnie lżejsze niż na przykład dania kuchni gruzińskiej.
Na dodatek, potrawy i wina macedońskie są w przystępnych cenach. Nic tylko ucztować z widokiem na Skopje albo górskie krajobrazy!
Co zjeść w Macedonii?
Kuchnia macedońska kojarzy się przede wszystkim z mięsami różnego rodzaju – od jagnięciny po baraninę, wołowinę i drób. Gospodarze potrafią przygotować potrawę ze świeżo zabitego zwierzęcia, co gwarantuje świeżość smaku, choć jej przyrządzenie potrwa.
Wegetarianie i weganie również mogą uraczyć swoje kubki smakowe lokalną kuchnią. Pasty warzywne, grillowane warzywa, sałatki owocowe, zapiekane sery, owoce i inne słodkie desery – rozpieszczają podniebienie swoją sezonowością i dojrzewaniem w słońcu.
Jakie typowe potrawy kuchni macedońskiej warto skosztować podczas podróży?
1. Sałatka szopska – lekka klasyka
Zacznijmy od lekkiej przystawki. To sałatka, którą można znaleźć w kartach większości barów czy restauracji. Znasz ją z Bułgarii, Serbii czy Grecji? Spróbuj i w Macedonii. Świeże pomidory, ogórki, cebula, papryka i kruszony, biały ser – proste połączenie. Bez wymyślnych sosów, jedynie ze świeżo tłoczoną, wyborną oliwą.
Koneserzy sałatek mogą też wybrać spośród kilku innych:
- macedońskiej (pomidor, pieczone papryki, cebula i pietruszka),
- tursziji (kiszone warzywa, bardzo ciekawa opcja dla poszukiwaczy nowych smaków),
- owczarskiej (pomidor, ogórek, gotowane jajko na twardo, szynka, ser żółty).
2. Tavče gravče – bezmięsna, syta zapiekanka
I znowuż prostota w najlepszym wydaniu. Na pierwszy rzut oka potrawa niepozorna, wszak to „tylko” fasola zapiekana w sosie paprykowym. W rzeczywistości danie jest niezwykle sycące i smaczne.
Poza fasolą i papryką może zawierać też wspaniałe macedońskie pomidory i cebulę. Po ugotowaniu dania przekłada się je w mniejsze naczynia gliniane i zapieka.
Tavče gravče znajdziesz tez w wydaniu street food. Macedońskie restauracje często ustawiają naczynia z tą potrawą na tradycyjnym grillu. Możesz je zamówić od ręki.
Ilu Macedończyków, tyle przepisów na to danie! Dlatego zamów je nie raz, a kilka razy.
3. Topeno sirenje – wegetariańska bomba kaloryczna
To jeszcze jedna propozycja, która ucieszy wegetarian. Topeno sirenje jest bezmięsną potrawą, w skład której wchodzą biały i żółty ser kaszkawał zapiekane w glinianym naczyniu. To bardzo kaloryczna przekąska, ale choć raz warto się na nią skusić.
4. Skara – bałkański grill w macedońskim wydaniu
Skara, czyli dania z grilla to coś, czego podobnie jak w innych krajach bałkańskich, nie brakuje w macedońskiej kuchni. Jeśli podobnie jak Bośniacy, Serbowie czy Macedończycy gustujesz w grillowanych mięsach, spróbuj chociażby:
- svinski rażnici (szaszłyki wieprzowe),
- svinski uvijac (zawijany kotlet z wieprzowiny),
- vesalica (karkówka),
- pljeskavica (kotlet z siekanego mięsa).
5. Rybna uczta prosto z Jeziora Ochrydzkiego
Ochrydzkie karpie i pstrągi są rybami endemicznymi, ale w określonych miesiącach roku ich połów jest dozwolony. Jeśli zatem nadarzy się taka okazja spróbuj zupy rybnej lub ryb w wersji smażonej. Wybornie smakuje też zapiekany pstrąg lub karp. Nikt nie robi ich tak pysznych jak Macedończycy!
6. Turli tava z okrą – gulasz w wersji mięsnej i wege
Potrawa rozgrzewająca żołądki, czyli gulasz warzywny w sosie pomidorowym sosie. Najczęściej podawany z mięsem (zwykle jagnięciną), ale można też trafić na wersję wegetariańską (np. duszony bakłażan z papryką, ziemniakami, pomidorami i okrą).
To macedońska potrawa długo pieczona w glinianym naczyniu we własnych sokach.
7. Pastramajlija (pastramajka) – macedońska pizza
Tradycyjna pastramajka jest daniem mięsnym. To chleb w kształcie łódki, przypominający pizzę. Na wierzchu układa się zwykle mięso. Dużo mięsa… Występuje w kilku wariantach:
- z kurczakiem lub z wieprzowiną
- zapieczona w jajku,
- cztery sery,
- wegetariańska.
8. Selska tava, czyli wiejska patelnia
W dosłownym tłumaczeniu nazwa potrawy znaczy „wiejska patelnia”. To danie z wieprzowiny dodatkiem grzybów, cebuli i wina.
9. Gomleze – pracochłonne danie z kilkusetletnią tradycją
Gomleze od setek lat przygotowuje się w ten sam sposób. Nad ogniem umieszcza się specjalne naczynie, obłożone węglem i popiołem. Sama potrawa to zaledwie trzy składniki: mąka, olej i woda. Ale za to jej przygotowanie zajmuje dużo czasu. Ciasto nakłada się po jednej chochelce i zapieka. I tak kilkanaście razy, aż skończy się masa. Potem kroi się je na skos w kratkę. Warto spróbować, choć nie jest to popisowe danie kuchni macedońskiej pod względem smaku.
10. Macedońskie desery
Macedońska kuchnia nie zapomina o łasuchach. Jeśli trudno Cię zasłodzić, spróbuj gotowanych w syropie jabłek z orzechami i bitą śmietaną, czyli tufakiji lub klasycznego bałkańskiego deseru – baklavy (ciasta francuskiego nasączonego miodowym syropem z nadzieniem z orzechów). Kadaif to z kolei słodkie ciasto serowe. Spójrz, jak apetycznie wygląda:
Na deser w Macedonii poleca się również lava zwana toplo-ladno. Mięciutki czekoladkowy biszkopt, z którego wypływa czekoladowe nadzienie.
Natomiast będąc w Ochrydzie i okolicach koniecznie zamów deser o nazwie ohridska torta. To ciasto, które jest soczystym połączeniem biszkoptu o smaku orzecha włoskiego i słodkiego nadzienia z żółtka jaj. Całość oblana gorzką czekoladą. Zarówno biszkopt, jak i nadzienie, można wzbogacić karmelem z orzechów włoskich.
Czego napić się w Macedonii? Legendarne wina macedońskie
O winach macedońskich można mówić bez końca. Równie długa jest ich historia – początki winiarstwa w tym regionie sięgają IV w. p.n.e. Do najbardziej znanych odmiany winorośli należą: Temjanika, Hamburg, Afus Ali, Vranec, Smederevka. Macedońskie winnice zajmują 1,1% powierzchni kraju (we Francji winnice stanowią 0,7% powierzchni). Najwięcej plantacji znajduje się w regionie Tikveš oraz Demir Kapija, w okolicach miejscowości Kavadarci i Negotino. Najsłynniejszym macedońskim winem jest pyszne półwytrawne Tga za Jug.
Na którą potrawę masz największą ochotę? A może znasz kuchnię macedońską i chcesz dołączyć jakąś pozycję do naszego zestawienia? Koniecznie daj znać.
-
Hanna Zaborska
RedaktorkaMarketing managerka. Czuwa nad realizacją strategii contentowej. W podróżach ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody.
Hanna Zaborska
Marketing managerka. Czuwa nad realizacją strategii contentowej. W podróżach ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody.
Specjalizuje się w content marketingu – od strategii po dystrybucję. Dba o to, aby treści były przyjazne odbiorcom i robotom Google. A przy tym, poszerzały świadomość odpowiedzialnych podróży.
W podróżowaniu ceni przede wszystkim dobre towarzystwo i bliskość przyrody. Inspiruje ją czerpanie z różnorodności. Dlatego zawodowo łączy zainteresowanie antropologią kulturową i społeczną odpowiedzialnością biznesu.
Ostoja spokoju i konkretu. Po pracy wspiera projekty związane ze zdrowiem kobiet. Ciągnie ją do natury, sztuki i głębokich rozmów. W pracy też, dlatego pokochała Soul Travel od pierwszego wejrzenia.
Podobne artykuły
-
Miejsca
-
Niszowe podróże
-
Miejsca
-
Niszowe podróże
-
Lokalne społeczności
-
Ludzie
-
Miejsca
-
Niszowe podróże
-
Miejsca
-
Niszowe podróże
-
Lokalne społeczności
-
Ludzie
Polecane wyprawy
-
Wyprawa kulturowa
-
Fotoekspedycja
-
Wyprawa kulturowa
-
Wyprawa rodzinna