Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli – Gwatemala

renata-sabela-biuro-podrozy-alternatywnych-soul-travel

Renata Sabela

Redaktorka

Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli to gwatemalski dodatek do placków, pieczywa i ryżu, choć świetnie sprawdzi się również jako dip do chrupiących przekąsek. A nasza propozycja to smaczne połączenie pasty z bezglutenowymi naleśnikami.

Ojczyzną frijoles negros, jak wspomnieliśmy, jest Gwatemala. Jeśli wyruszycie z nami na wyprawę do Gwatemali, to  tamtejsza kuchnia z pewnością zaskoczy Was różnorodnością dań z czarnej fasoli. Nasza dzisiejsza propozycja to smaczny duet tradycji z polskimi bezglutenowymi naleśnikami. Przysmak w sam raz dla wegetarian, maluchów, alergików i po prostu – dla osób doceniających kuchnię fusion.

Kuchnia gwatemalska jest podobna do lepiej znanej w Polsce kuchni meksykańskiej, lecz jest mniej pikantna (frijoles negros świetnie komponuje się również z tortillą). A jeśli chcecie serwować pastę dzieciom, nie dodawajcie do niej po prostu chilli i limonki, które mogą powodować alergie.

Pasta z czarnej fasoli (frijoles negros)

Składniki:

  • szklanka czarnej fasoli namoczonej na 12 godzin
  • czerwona cebula średniej wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek
  • łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sok z limonki
  • sól
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Przed gotowaniem fasoli wymień wodę na świeżą, gotuj do miękkości i nie odlewaj – do miksowania pasty przyda się z pewnością trochę płynu. Pokrojoną w pióra cebulę podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i sól. Połącz wszystkie składniki w kielichu blendera lub umieść je w wysokim naczyniu i zmiel blenderem ręcznym na gładką masę. Polecamy doprawiać według indywidualnych preferencji.

Bezglutenowe naleśniki

Składniki:

  • 0,5l mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)
  • mąka gryczana
  • mąka ryżowa
  • mąka kukurydziana
  • sól
  • 2 jajka lub 2 łyżki moczonego przez 10 minut w ciepłej wodzie zmielonego siemienia lnianego
  • olej rzepakowy
  • olej kokosowy virgin do smażenia

Buen provecho!

  • renata-sabela-biuro-podrozy-alternatywnych-soul-travel

    Renata Sabela

    Redaktorka

    Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

Odkryj inspirujące wyprawy

Polecane wyprawy

Wyjątkowe wyprawy poza utartymi szlakami, warsztaty fotograficzne w klimatycznych miejscach i podróże w rytmie slow, które celebrują lokalne tradycje.

Zobacz wszystkie