Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli – Gwatemala

Renata Sabela

Renata Sabela

Redaktorka

Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

Renata Sabela

Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.

Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.

Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.

Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli to gwatemalski dodatek do placków, pieczywa i ryżu, choć świetnie sprawdzi się również jako dip do chrupiących przekąsek. A nasza propozycja to smaczne połączenie pasty z bezglutenowymi naleśnikami.

Ojczyzną frijoles negros, jak wspomnieliśmy, jest Gwatemala. Jeśli wyruszycie z nami na wyprawę do Gwatemali, to  tamtejsza kuchnia z pewnością zaskoczy Was różnorodnością dań z czarnej fasoli. Nasza dzisiejsza propozycja to smaczny duet tradycji z polskimi bezglutenowymi naleśnikami. Przysmak w sam raz dla wegetarian, maluchów, alergików i po prostu – dla osób doceniających kuchnię fusion.

Kuchnia gwatemalska jest podobna do lepiej znanej w Polsce kuchni meksykańskiej, lecz jest mniej pikantna (frijoles negros świetnie komponuje się również z tortillą). A jeśli chcecie serwować pastę dzieciom, nie dodawajcie do niej po prostu chilli i limonki, które mogą powodować alergie.

Pasta z czarnej fasoli (frijoles negros)

Składniki:

  • szklanka czarnej fasoli namoczonej na 12 godzin
  • czerwona cebula średniej wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek
  • łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sok z limonki
  • sól
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Przed gotowaniem fasoli wymień wodę na świeżą, gotuj do miękkości i nie odlewaj – do miksowania pasty przyda się z pewnością trochę płynu. Pokrojoną w pióra cebulę podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i sól. Połącz wszystkie składniki w kielichu blendera lub umieść je w wysokim naczyniu i zmiel blenderem ręcznym na gładką masę. Polecamy doprawiać według indywidualnych preferencji.

Bezglutenowe naleśniki

Składniki:

  • 0,5l mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)
  • mąka gryczana
  • mąka ryżowa
  • mąka kukurydziana
  • sól
  • 2 jajka lub 2 łyżki moczonego przez 10 minut w ciepłej wodzie zmielonego siemienia lnianego
  • olej rzepakowy
  • olej kokosowy virgin do smażenia

Buen provecho!

  • Renata Sabela

    Renata Sabela

    Redaktorka

    Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

    Renata Sabela

    Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.

    Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.

    Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.

    Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.

Polecane wyprawy

Zobacz wszystkie