
Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli – Gwatemala

Renata Sabela
RedaktorkaWłaścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Renata Sabela
Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.
Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.
Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.
Frijoles Negros – pasta z czarnej fasoli to gwatemalski dodatek do placków, pieczywa i ryżu, choć świetnie sprawdzi się również jako dip do chrupiących przekąsek. A nasza propozycja to smaczne połączenie pasty z bezglutenowymi naleśnikami.
Ojczyzną frijoles negros, jak wspomnieliśmy, jest Gwatemala. Jeśli wyruszycie z nami na wyprawę do Gwatemali, to tamtejsza kuchnia z pewnością zaskoczy Was różnorodnością dań z czarnej fasoli. Nasza dzisiejsza propozycja to smaczny duet tradycji z polskimi bezglutenowymi naleśnikami. Przysmak w sam raz dla wegetarian, maluchów, alergików i po prostu – dla osób doceniających kuchnię fusion.
Kuchnia gwatemalska jest podobna do lepiej znanej w Polsce kuchni meksykańskiej, lecz jest mniej pikantna (frijoles negros świetnie komponuje się również z tortillą). A jeśli chcecie serwować pastę dzieciom, nie dodawajcie do niej po prostu chilli i limonki, które mogą powodować alergie.
Pasta z czarnej fasoli (frijoles negros)
Składniki:
- szklanka czarnej fasoli namoczonej na 12 godzin
- czerwona cebula średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek
- łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- olej lub oliwa do smażenia
- sok z limonki
- sól
- świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Przed gotowaniem fasoli wymień wodę na świeżą, gotuj do miękkości i nie odlewaj – do miksowania pasty przyda się z pewnością trochę płynu. Pokrojoną w pióra cebulę podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i sól. Połącz wszystkie składniki w kielichu blendera lub umieść je w wysokim naczyniu i zmiel blenderem ręcznym na gładką masę. Polecamy doprawiać według indywidualnych preferencji.
Bezglutenowe naleśniki
Składniki:
- 0,5l mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)
- mąka gryczana
- mąka ryżowa
- mąka kukurydziana
- sól
- 2 jajka lub 2 łyżki moczonego przez 10 minut w ciepłej wodzie zmielonego siemienia lnianego
- olej rzepakowy
- olej kokosowy virgin do smażenia
Buen provecho!
Renata Sabela
RedaktorkaWłaścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Renata Sabela
Właścicielka i dusza Soul Travel. Podróżniczka, fotografka, żeglarka. Od lat zgłębia nauki starszyzn plemiennych. Ambasadorka odpowiedzialnego podróżowania.
Założycielka biura etycznych podróży Soul Travel i organizatorka konferencji Fair Travel Event.
Organizuję kameralne wyprawy do odmiennych kultur, w tym miejsc, których nie znajdziesz w przewodnikach. To fotoekspedycje, niszowe wyprawy, weekendowe warsztaty fotograficzne, podróże szyte na miarę, a także motywacyjne wyjazdy incentive. Przeprowadziłam ponad 150 wypraw na kilku kontynentach.
Od lat przyjaźnię się z przedstawicielami rdzennych kultur i zapraszam Cię do ich świata.